Renovare fatada cladire de patrimoniu

Bulevardul General Dragalina 29, Timisoara

 • CLADIRE:

  Palatul Gemeinhardt

 • CATEGORIE:

  Cladire de patrimoniu

 • BENEFICIAR:

  Persoana Juridica

 • ANUL:

  2022 (renovare în curs de execuție)

Locatie

Hotelul Splendid, asa cum a functionat aceasta in cladire dupa finalizarea construirii sau Palatul Gemeinhardt, a fost construit între anii 1911 şi 1912 pe malul drept al Canalului Bega, în zona Josefin, pe partea stângă a drumului care duce spre Gara Josefin (Gara de Nord azi).

Clădirea poartă numele arhitectului care a proiectat-o, Martin Gemeinhardt, fiind construită în stilul anilor 1900. Expresia plastică a acestei clădiri corespunde fazei cele mai evoluate a stilului anilor 1900.

Descriere imobil

Elementele de decor simplificate anunţă deja arhitectura „stilului modern internaţional” de după Primul Război Mondial. Colţul clădirii este marcat de un mic turn de acoperiş. La logiile de la etajul II arhitectul utilizează „motivul” de limbaj plastic numit „Serliana” (de la arhitectul italian din timpul Renaşterii Serlio).

Partea centrală a loggiei este acoperită cu un arc sprijinit de două coloane. Lateral, de o parte şi de cealaltă a deschiderii acoperite cu arcul sunt două deschideri mai mici, acoperite cu câte o grindă dreaptă. Acest motiv, utilizat des şi de arhitectul Palladio din timpul Renaşterii Târzii, a fost refolosit şi de arhitecţii curentului „postmodern” din anii 1980.

 • Share: